сряда, 31 август 2011 г.

Кой е най-подходящия франчайзинг за Вас?


На много места в интернет можете да срещнете съвети за това, че започвайки нов бизнес една от най-удачните форми е закупуването на франчайзинг. Интернет изобилства от напътствия за това какво трябва да знаем при среща с франчайзодател, през какви етапи преминава самата процедура по закупуване на франчайз, какви такси се дължат, но почти никъде няма отговор на въпроса „Кой е най-подходящия франчайзинг за мен?” В следващите редове ще се опитам да дам отговор на този въпрос на база собствения си опит като отговарящ за франчайзинг програмата на компанията за която работя.

Ако след като е решена първоначалната дилема  – собствен бизнес или франчайзинг и отговорът е в полза на втората възможност бъдещия франчайзинг партньор следва да избере в коя точно бизнес сфера ще се развива. За тази цел младия предприемач трябва да си отговори на следните въпроси:

Какво харесвам, от какво се интересувам? Бъдещия франчайзинг до голяма степен следва да  е съобразен с личността и характера на франчайзполучателя – С неговите интереси, страсти, хобита, тъй като това е една от основните предпоставки работата да носи удовлетвореност и да се работи с желание.

Какъв е финансови ресурс, който мога да отделя за стартиране на франчайзинг? Поинтересувайте се от това до какъв бюджет имате достъп, защото въпреки, че сте избрали франчайзинг, който Ви допада може да се окаже, че не притежавате необходимия стартов капитал. Хубаво е да имате предвид , че конкретно в България парите необходими за стартиране на франчазинг са между 3000 и 300000 лева.  От лични наблюдения смея да твърдя, че евтините франчайзи определено не ми се покриват с представата за мечтана работа. Интересно е да се знае, че например в България съществува Франчайзинг за изтребване на вредители ………. Това определено не е работа мечта. :) 

Какво е положението на пазара на компанията франчайзодател? Постарайте се да направите възможно най-пълно проучване на бизнеса, на който сте се спрели, посетете сайта на компанията, разгледайте по възможност някой техен франчайзинг обект, проучете какво се включва във франчайзинг пакета, франчайзинг таксите, готовността да Ви предоставят оперативен наръчник, сроковете от момента на подписване  на договора до отварянето на бъдещия обект. Обикновено сериозните франчайзодатели имат предварителен отговор на въпроса за колко време инвестицията ви ще се възвърне, но имайте предвид, че тези данни са само прогнозни на база съществуващи обекти – съществуват доста променливи, които могат да ускорят или забавят този процес. Събраната информация и финансовите ви възможности са от изключителна важност за решението да изберете точно този франчайзинг.

Не разбирам много от франчайзинг, да се консултирам  ли с експерти? Въпреки, че се препоръчва допитване до хора компетентни в областта, аз лично смятам, че това едно излишно и струващо пари упражнение. На въпросите, на които нямате отговор много често може да се отговори в интернет или от упълномощените да преговарят с  вас за франчайзинг служители на компанията. За консултация с адвокат преди подписването на договора за франчайзинг обаче съм твърдо „ЗА”  - по този начин ще защитите максимално интересите си, но това е на един доста по-късен етап.

След като отговорите на тези въпроси, касаещи основно техническата част си задайте и въпросите касаещи вашата собствена личност и това как ще се отрази включването във франчайзинг верига  на начина ви на живот, а именно:
Какви са силните и слабите ви страни, и как биха се отразили на работата ви? Можете ли да следвате инструкции или сте непоправим индивидуалист? Можете ли да бъдете част от екип, и да следвате правилата му? Все пак франчайзинга е екипна работа съчетание от вашия труд и опита на вашия франчайзодател.  Колко дълго сте готови да чакате?  и т.н. Задайте си отново въпроса Защо искам да работя именно тази работа? и Защо точно с този франчайзинг партньор?

След като отговорите на тези въпроси вие ще сте една крачка по-близо до стартирането на Вашия франчайзинг бизнес, като изборът или решението да посветите времето, труда и креативността си ще бъде резултат задълбочена проучване на франчайзинга и собствената Ви личност, а не в резултат на моментна емоция. :) 

Лазар Белев

Източник: http://www.inarticle.info/ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар