сряда, 31 август 2011 г.

Франчайзинг - предимства за франчайзодатели


Франчайзингът е призната система за стартиране на бизнес с неоспорими предимства както за франчайзодателя така и за франчайзполучателя.  За франчайзодателят основната полза е, че се използва капиталът на други стопански субекти, който в комбинация с изградена стройна концепция и строги правила прави така, че с използването на минимум средства се постига максимум ефект в насоките популяризиране на марка и покритие на територия.

При стартирането на бизнес основен проблем представлява прогнозното количество финансови средства, които ще бъдат инвестирани. Ако бизнесът внезапно покаже нужда от повече от предвидените средства това може да е сериозен проблем. За разлика от това един получател на франчайзинг винаги знае предварително колко средства ще са му необходими за старт и колко ще са последващите инвестиции, както и срока, в който ще се направят. Това е и предимство за франчайзодателят, който с подписването на договора знае на какви средства ще може да разчита, както и територията, на която ще предлага стоката или услугата си.

На много места се посочва, че ноу-хау е сърцето на франчайзинга. Обучението и мотивираните служители са базови предпоставки за успеха на всеки франчайзинг обект. Тъй като е трудно да поддържаш високо квалифицирани мениджъри предимството за развиването на система от франчайз обекти, е че франчайзодателя обучава такива управленски кадри, които освен, че са мениджъри са и лично заинтересовани от успеха на конкретния франчайз, защото инвестицията им е вложена в него. Получава се перфектната  комбинация от детайлно запознат с франчайз системата  служител с висока мотивация. За това и собствения ми опит показва, че доста често франчайзинг офиса е по-ефективен и печеливш от офис на компанията франчайзодател.
Друго предимство е, че чрез разширяването на мрежата от франчайз офиси се увеличава общата покупателна способност на веригата.  Колкото повече офиси има, толкова по-големи са поръчките за консумативи, материали, машини и т.н. Колкото по-евтини са изходните суровини или цени на услуги, толкова по-голяма е печалбата.

Когато франчайзинг веригата расте тя увеличава репутацията си както и популярността на марката под която предлага продукти на франчайзодателя. Увеличената репутация води до други желаещи да отворят франчайз обекти. От там още по-голямо доверие, покупателна способност, популярност на марката, а от там и по-голяма печалба.

С повече франчайз обекти франчайзодателя може да си позволи по-големи разходи за реклама, което води до по-добра познаваемост на пазара, което пък води до конкурентно предимство. С обединяването на средства от голям брой франчайзполучатели се повишава обемът и качеството на рекламата, като със сравнително малка финансова тежест се генерира по-голям положителен ефект за цялата франчайз верига.

За франчайзодателят откриването на повече франчайзинг обекти е равно на по-голяма печалба, която се реализира в следните направления. По-изгодни цени, за закупуване на задължителните суровини и материали, ежемесечната франчайзинг такса /роялити/, продажби, отстъпки за количество от доставчици.

Като се време предвид, че това е приход без инвестиране на собствени пари за разход, може лесно да се разбере защо все повече и повече от успешните компании се насочват към франчайзинг като концепция за разширяване на мрежите си от офиси.

Лазар Белев

Няма коментари:

Публикуване на коментар